Kostpolitik

Sundhed er et vigtigt og nødvendigt punkt på dagsordenen i dag. Derfor fører vi i Fribørnehaven Skjoldborg en sund og varieret kostpolitik, og tilbyder børnene mad og drikke ud fra Sundhedsstyrelsens og førevarestyrelsens anbefalinger. Om mandag og tirsdag er der smør selv og børnene skal selv medbringe madpakke onsdag og torsdag, og fredag laver vi lun/varm mad. Der tilbydes morgenmad indtil kl. 7.45, hvis børnene ikke har spist hjemmefra. Du kan selv gøre meget ved at sikre spændende madpakker med varieret kost. Vær specielt opmærksom på, at børnene har en passende madpakke med, når de er på tur. Børnehaven bruger så vidt mulig økologisk fødevare. Vi har eget drivhus hvor vi dyrker tomater og agurker. Højbede hvor vi dyrker gulerødder, ærter, krydderurter og jordbær. Vi har høns, som vi spise æggene fra.   Endvidere har børnehaven æbletræer hvor vi bruger æblerne til spiseæbler og saft.

Morgenmad:

Der tilbydes rugbrød, grovboller, knækbrød, havregryn, havregrød, cornflakes, ost, hjemmelavet marmelade og mælk.

Frugt:

Hver dag får vi frugt kl. 9.00. Dette bliver leveret af en økologisk grossist 1 gang i ugen, og det er altid frisk og varieret. Børnene har mulighed for at spise det frugt de kender, men også for at smage på noget nyt og ukendt.

Frokost:

madpakker: Vi opfordrer forældrene til at sende sundt og varieret mad med til deres børn. Det inkluderer ikke søde sager og youghurt, men meget gerne groft brød, kødpålæg, fisk og grønsager.

Smør-selv: Vi tilbyder kødpålæg, fiskepålæg, æg, ost og grønsager samt groft brød. Vi forsøger at variere det, og har mindst 5 valgmuligheder af pålæg hver dag.

Varm mad: Vi laver sundt mad med mange grønsager, og forsøger at lave noget efter børnenes smag- men også lidt nyt. Børnene må meget gerne komme med forslag til hvad vi skal have.

Vi servere vand og mælk til.

Eftermiddagsmad:

Vi tilbyder frugt og groft brød/ knækbrød. Ind imellem får vi dog koldskål, bålmad, risengrød, frugtgrød eller andet

Vi servere vand.

Gennem hele dagen, har børnene adgang til koldt vand.

Vi lægger vægt på, at måltiderne skal være hyggelige og rare, og de er med til at skabe en rytme i hverdagen. Fællesskabet omkring bordet foregår i ro og orden, der bliver snakket om ting, der optager børnene. Derudover lægger vi vægt på at børnene spiser pænt, holder bordskik, og får mulighed for at spise med kniv og gaffel. Måltiderne skal med andre ord være en positiv oplevelse, og fremme børnenes lyst til at spise deres madpakker, og lysten til at smage ny mad.

 

Ved fødselsdag:

Når vi holder fødselsdag i børnehaven, opfordrer vi forældrene til ikke at tage for meget med ( en ting er nok) og meget gerne noget sundt. Sundt mad kan også være festligt.

 

Fødevarestyrelsens 8 kostråd:

1.    400g frugt og grønt om dagen

2.   spis fisk og fiskepålæg flere gange om ugen

3.   spis kartofler, ris eller pasta og groft brød hver dag

4.   spar på sukkeret – især fra slik, sodavand og kager

5.   spar på fedtet  – især fra mejeriprodukter og kød

6.   spis varieret, og hold normalvægten

7.   sluk tørsten i vand

8.  vær fysisk aktiv mindst 1 time om dagen

 

Vi synes det er vigtig, at børnene lærer om sunde madvaner, og får kendskab til hvad der er sundt og hvad der er usundt.

Derudover lærer vi dem også at bevægelse er sundt, og hjælper dem til at gøre fysisk udfoldelse til en vane og en leg. Vi har gode  udenoms arealer med et varieret terræn, Klatretræer. personalet deltager med mellemrum i forskellige kurser i bevægelse. Børnene er på legepladsen mindst 1 gang om dagen.

 

Pædagogiske aktiviteter som:

- Temauger om sundhed, kost og motion

- Børnene er med til at bage og lave mad

- Traditioner som julefrokost, høstfest, m.m

- Den daglige dialog om maden ved måltiderne.

foregår i Fribørnehaven Skjoldborg, for at fremme børnenes viden om sundhed og sund kost.

 

revideret: 2016.